Ванилици со мармaлад
Доколку Вашите деца обожуваат благи, ванилици се вистински десерт за нив. Исто така, доколку Ви се најавија гостите, направете ванилици кои се топат во устата.
Потребно Ви е: 250 грама путер, 500 грама брашно, 1 жолчка, 1 цело јајце, 4 лажици шеќер, сок од еден лимон.
Останати состојќи: 1 изматена белка за макање, ореви за наросување пред печењето на ванилици, мармелад за спојување, шеќер во прав измешан со ванилин шеќер.
Подготовка: Убаво изматете го путерот, додадете ги јајцата, шеќерот исок од еден лимон. Додадете брашно и замесете. Развијте го тестото на 1/2cm дебелина. Со калап за ванилици вадете ги крукчињата, секоје мачкајте во снег од белка, наросете со ореви и секоје круче се реди во тавче за печење. Ванилици се печат во подмачкано тавче на 200 степени. Внимавајте да останат бели. Печени крукчиња се спојуваат со мармелад и се наросуваат во шеќер во прав и ванила.